Blog
Saskia den Hartog

Alles wat je jezelf afvraagt over het gebit, do's and don'ts, tips en/of ontwikkelingen op het gebied van mondhygiëne.  

Heb je vragen naar aanleiding hiervan?
Bel ons Of stuur een bericht

2 minuten poetsen lastig?

De gouden regel is dat je minimaal tweemaal daags 2 minuten je tanden en kiezen moet poetsen. Deze regel geldt voor zowel jong als oud. Dit lijkt misschien lang, maar het is wel de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen aan alle kanten goed schoon te maken.

Tips voor kinderen

Heeft je kind soms geen zin om tanden te poetsen? Of lukt het niet om je kind 2 minuten te laten tandenpoetsen? Met deze app wordt het leuk en makkelijk. Laat je kind samen met de dansende Tandenpoes tandenpoetsen, terwijl de poetstimer 2 minuten aftelt.

Verder bevat de app vier leuke animatie filmpjes waarin wordt uitgelegd 
  1. waarom tandenpoetsen nodig is,  
  2. hoe je tanden moet poetsen, 
  3. wat suiker of de hele dag door eten en drinken met je tanden doet en 
  4. wat er gebeurt bij een controle bezoek.
Ook bevat de app 10 handige tips voor ouders om het kindergebit gezond en vrij van gaatjes te houden. 

Klik hier om de app te downloaden voor Android.

Klik
hier om de app te downloaden voor iOS. 


Deze app is geschikt voor kinderen van 2-6 jaar bevat betrouwbare onafhankelijke informatie en is daarom vrij van reclame. De app is een product van GroeiGids en ontwikkeld door GGD Amsterdam

2 minuten poetsen voor volwassenen

Ook als je volwassen bent, is het soms lastig inschatten hoe lang dit is. Zoek op Spotify een paar liedjes van 2 minuten en zet er een aan als je aan het poetsen bent.


Wel zo gezellig tijdens het poetsen in de badkamer!


Gezond begint in de mond!

Een goede mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het gebit, maar voor je hele lichaam. Goede mondzorg begint met een goede tandenborstel en iets om tussen je tanden en kiezen schoon te maken, zoals een tandenstoker, floss, ragers of softpicks. Mondverzorging moet je zelf doen. Dat kun je niet alleen overlaten aan je tandarts of aan ons. Wij helpen je er graag bij!

6 tips voor een gezonde mond:



  • Poets twee keer per dag je gebit met een tandenborstel.
  • Reinig de ruimten tussen je tanden en kiezen ook dagelijks.
  • Drink dagelijks acht glazen water. Dit is nodig voor een goede speekselproductie en speeksel beschermt de tanden en kiezen. 
  • Eet voldoende vezels uit groenten en fruit, want deze helpen je mond gezond te houden.
  • Zorg voor voldoende en goede vetten. Het omega 3 vetzuur dat in vis zit, werkt ontstekingsremmend en helpt je tandvlees gezond te houden.
  • Denk aan vitamine D. Het is onder andere nodig voor een sterk gebit en een goed functionerend immuunsysteem.




An apple a day... is that okay?

Snoep verstandig, eet een appel. Dat gezegde kennen we allemaal nog wel. Maar zuren uit fruit kunnen ook je tanden bederven. 

Een appel is goed voor je hart en hersenen. De antioxidanten in het fruit beschermen onze hersencellen tegen oxidatiestress. Daarnaast verlaagt het eten van appels de eventuele ontwikkeling van bv van hartaandoeningen.
Een appel geeft je een vol gevoel en bevat een goede hoeveelheid vitamine C en vezels. Dat is weer goed voor de stoelgang.
Daarnaast maak je door het eten van een appel extra speeksel aan, wat goed is tegen gaatjes.

Het is dus gezond om een appel te eten, maar dus ook een beetje tegenstrijdig. Wij geven je graag wat tips:
  • Lunch je met twee boterhammen, dan eet je er een appel achteraan. (zo heb je geen extra eetmoment).
  • Geniet, maximaal een appel per dag is voldoende. Wissel lekker af met ander fruit.
  • Eet ook de schil! Vlak onder de schil zitten veel vitamines en de schil zelf bevat veel vezels. Was elke appel goed.
  • Verschillende appels hebben verschillende gezondheidsvoordelen.Groene appels bevatten vaak meer vezels en zoetere appels zijn vaak rijker in suiker.
  • Blijf poetsen en flossen. Geef je tanden maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag) en poets elke ochtend en avond. Probeer daarnaast na de maaltijden goed te flossen of stoken.



Ontstoken tandvlees bij kinderen?

Wanneer voedselresten zich mengen met speeksel en bacteriën ontstaat er een plakkerig laagje op de tanden. We noemen dit tandplak. Wanneer dit niet op tijd verwijderd wordt, kan het gaan irriteren en leiden tot tandvleesontsteking. Tandplak die te lang blijft zitten wordt bovendien hard (ook wel tandsteen genoemd). Tandsteen kun je niet meer zelf verwijderen met goed poetsen, maar kan uitsluitend door ons of de tandarts verwijderd worden.

Wat kun je er zelf aan doen?
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en bloedt niet tijdens het poetsen. Goed poetsen voorkomt ontstoken tandvlees. Door de tanden van je kind twee keer per dag te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta verwijder je die tandplak.


Wanneer je kind gevoelig is voor ontstoken tandvlees, kan het helpen om regelmatig voorzichtig te flossen of met een rager aan de gang te gaan. Wij leggen je zoon of dochter graag uit hoe je dit het beste kunt doen. En van 0-18 jaar wordt onze behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Meer informatie en/of een gelijk afspraak plannen? Bel (0347) 37 69 71 of stuur een bericht.




Gevoelige tanden?

Gevoelige tanden zijn ontzettend vervelend. Je tanden doen zeer tijdens het eten of drinken van warme of juist koude voedingsmiddelen of je krimpt in elkaar bij een vlaag koude lucht langs je tanden. Deze pijnprikkel kan verschillende oorzaken hebben.

Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Een tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. Onder het tandglazuur (de buitenste harde laag) ligt het tandbeen. Ook de wortel van je tanden en kiezen bestaat uit tandbeen. Wortels worden beschermd door het tandvlees. Als het tandvlees terugtrekt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of te hard poetsen, komt de wortel (dus het tandbeen) bloot te liggen. Wanneer dat blootliggende tandbeen in aanraking komt met koude of warme, zoete of zure prikkels, prikkelt dat op zijn beurt weer de zenuw in je tanden, wat ontzettend onaangenaam aanvoelt.
Auw, heb je last van gevoelige tanden?


Zo'n 45% van alle mensen heeft wel eens last van gevoelige tanden. Hierbij reageren je tanden gevoelig op een koud drankje of ijsje. Maar ook warme dranken of gerechten kunnen pijn doen aan je tanden.


Gelukkig is er meestal wel iets aan te doen. Meer informatie en/of een gelijk afspraak plannen? Bel (0347) 37 69 71 of stuur een bericht.




 Gebitsprothese

Als je een kunstgebit draagt, is het belangrijk om tenminste 1x per jaar naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Gewoon ter controle of de pasvorm nog goed is en de onderliggende weefsels in orde zijn. Draag je onder de prothese implantaten of een steg, dan is regelmatig laten reinigen bij de mondhygiënist heel belangrijk. Zo houd je veel langer plezier van je prothese!


Kunstgebit? Laat het controleren....

 

Wennen aan een kunstgebit of een gedeeltelijke prothese lijkt lastig, maar maak je geen zorgen.

Wij helpen je graag op weg met handige tips voor het spreken, eten, reinigen en dragen van een prothese.


En krijgt je van ons een handig probeerpakketje Fixodent.

Wij geven je graag tips voor het spreken, eten, reinigen en dragen van een gebitsprothese.


Ramadan en een slechte adem?

Door het niet eten en drinken tijdens de Ramadan is de kans op een slechte adem hoog: door een droge mond kunnen bacteriën in de mond gaan groeien en naar ruiken. Dit komt omdat men niet eet, en daardoor minder speeksel aanmaakt. Speeksel heeft een natuurlijke reinigende en antibacteriële werking. De afweermechanismen van het speeksel houden het gebit en het tandvlees gezond. Tijdens het vasten kun je overdag gebruik maken van de miswak, flossen, ragen of een tongschraper (zonder menthol of fluoride). Spoel de mond regelmatig tijdens het vasten zonder in te slikken. Hiermee stimuleer je ook het aanmaken van speeksel.

Tanden poetsen
Je hoeft overdag tijdens het vasten niet jouw tanden te poetsen. Wel is het raadzaam om na de maaltijd je tanden te poetsen, bij voorkeur vroeg in de ochtend (sehri) of na zonsondergang (iftaar). Tijdens het vasten kun je de miswak gebruiken ter ondersteuning van de mondzorg.

Tongschraper
Reinig twee keer per dag de tong met een tandenborstel of een tongschraper. 
Ramadan en een slechte adem?!


Het gebruik van ragers, floss en tanden stokers

Het gebruiken van een tandenstoker, rager of flosdraad zonder mintsmaak en toevoeging van fluoride is toegestaan, zolang je niet doorslikt. Krijg je tijdens het ragen of flossen snel bloed? Dan betekent dit dat jouw tandvlees gevoelig is. Het is dan beter om minstens twee keer per dag te flossen en te ragen. Je kunt door middel van een minimale hoeveelheid water het vermengde speeksel uitspugen zodat je het vasten niet verstoort. Tijdens zonsondergang kun je  gebruik maken van mondspoeling en mondspray.



Poets een glimlach!

Samen met Lisette van der Harst, collega mondhygiënist uit Den Haag, hebben wij een fantastisch project opgezet. Wij doneren iedere 3 maanden tandenborstels en tandpasta aan de voedselbank in onze woonplaats voor de doelgroep 0-18 jaar. Een gezond en gaaf gebit is van belang voor een gezond lichaam. Wij gaan proberen om meer collega’s mee te krijgen om dit in hun eigen woonplaats ook te gaan doen. 

Verder kunnen patiënten hun steentje bijdragen door handtandenborstels te kopen in de praktijk. Je koopt er twee en neemt er één mee naar huis en de ander doneer je! Als je bij ons langsloopt en je ziet de poster hiernaast, loop dan even binnen.

Doe je mee?

Gezond tandvlees is beter voor je diabetes!

Suiker in pakjes drinken

Heb je vragen of wil je een poetsadvies voor je kinderen? Een afspraak maken voor je kind kan via hier of gewoon even bellen naar +31 (0)347 37 69 71.


Tot 18 jaar wordt de behandeling 100% wordt vergoed uit de basisverzekering.

Tandpasta!?

🦷Poetsen met een tandpasta is de meest efficiënte manier om tandplak van je tanden te verwijderen. De fluoride in tandpasta maakt het tandglazuur sterker. Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktanden krijgen, is het daarom belangrijk dat met een fluoride tandpasta wordt gepoetst.🦷
Er zijn verschillende soorten tandpasta’s op de markt. Voor peuters is er speciale fluoride peutertandpasta. Daarnaast zijn er tandpasta’s ter voorkoming van diverse aandoeningen, zoals gevoelige tandhalzen, ontstoken tandvlees en tandsteen. Of deze tandpasta’s het genoemde effect hebben, is niet in alle gevallen bewezen. Een goede tandpasta bevat in ieder geval fluoride en dient tweemaal daags te worden toegepast.
Voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat een bolletje tandpasta op de tandenborstel volstaat.


Suiker in pakjes drinken

In pakjes drinken veel suiker!

In pakjes drinken zit vaak veel suiker. Terwijl ze juist een gezonde uitstraling lijken te hebben door het fruit op de verpakking🍎

Af en toe een zoete drank geven of nemen is geen probleem, maar maak er duidelijke afspraken over. Geef bijvoorbeeld op een vast moment één zoet drankje, zoals op zaterdag of zondag. Zo went je kind er ook aan dat op andere momenten water en thee de standaard zijn. Is beter voor de 🦷🦷🦷 van je kind! 😷

© Voedingscentrum, daar vind je ook tips om het drinken van water leuk(er) te maken! Kijk maar eens op voedingscentrum.nl

Gezond tandvlees is beter voor je diabetes!

Mondgezondheid komt naar voren als een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2. Een slechte mondgezondheid kan ervoor zorgen dat de conditie van patiënten met diabetes verergerd. Een goede mondverzorging en regelmatig bezoek aan onze praktijk kunnen mensen met type 2 diabetes helpen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden en een gezonder leven te leiden.

Uit onderzoeken blijkt dat er een wisselwerking is tussen diabetes en tandvleesaandoeningen, vooral parodontitis. Een goede mondverzorging kan helpen om deze wisselwerking te beperken.

Laat je controleren!

Gezond tandvlees is beter voor je diabetes!

Hand tandenborstel tips!

  • Breng tandpasta (afmeting doperwt) op je borstel.
  • Verdeel over je hele mond.
  • Zet de borstel schuin, zo’n 45 graden, richting het tandvlees.
  • Maak korte heen-en-weer gaande, horizontale bewegingen, zonder te hard te duwen.
  • Overlap elke beweging (schuif dus kleine stukjes op).
  • Poets zo zowel de buitenkant als de binnenkant van alle tanden en kiezen.
  • Poets de bovenkant van alle tanden en kiezen, en de achterkant van de laatste kiezen.
  • Vergeet ook je tong niet te poetsen. Hiermee verwijder je bacteriën en kan je een slechte adem voorkomen.

Wij geven ook poetsinstructies aan kinderen... 

Elektrische tandenborstel tips!

  • Breng tandpasta (afmeting doperwt) op je borstel.
  • Verdeel over je hele mond.
  • Zet de borstel in een lichte hoek richting het tandvlees, zonder te hard te duwen.
  • Houd de borstel enkele seconden op de tand of kies, zodat de borstel kan reinigen. De borstel maakt zelf de poetsbeweging.
  • Beweeg de borstel vervolgens een klein stukje verder naar de plaats waar de tanden en kiezen tegen elkaar staan en houd ook hier de borstel enkele seconden op de plaats, om vervolgens naar de volgende tand of kies te gaan.
  • Poets zo de binnen- en buitenkant van alle tanden en kiezen.
  • Poets vervolgens de bovenkant van alle tanden en kiezen en de achterkant van de laatste kiezen.

Is thee slecht voor je gebit?


☕Binnenkort ff thee leuten?☕

Thee is niet slecht voor je tanden (cariës en tanderosie), maar kan wel, net als koffie en rode wijn, tandverkleuring veroorzaken. Daarnaast moet je oppassen met fruitsmaakjes, aangezien deze een lagere pH hebben wat slecht is voor het tandglazuur. Groene thee is wel goed voor je gebit.

To speen or not?

Als je kleintje aan een fopspeen is gehecht, probeer dit zoveel mogelijk te beperken tot het in slaap raken.

Speenzuigen kan de stand van de kaak, de tanden en de ontwikkeling van spraak negatief beïnvloeden. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein. Op bijgaande foto zie je het positieve effect op het melkgebit door te stoppen met de fopspeen. 

Sorry, teeth I need coffee!

Koffie is niet slecht voor je tanden. Tenminste alleen zolang je er maar geen suiker of melk aan hebt toegevoegd. Koffie is zonder die toevoegingen namelijk een redelijk pH-neutraal drankje. Dat wil zeggen dat het niet voor een zuuraanval (= verzwakking van je glazuur) zorgt wanneer je het drinkt. Wanneer er echter wel suiker aan toegevoegd wordt of je er tegelijkertijd iets lekkers bij eet (maakt niet uit wat) is koffie minder goed voor je gebit.

Dat komt omdat de meeste dingen die je eet en drinkt (koffie is dus een uitzondering) zorgen voor een verandering van de zuurgraad in je mond, waardoor je tandglazuur tijdelijk zwakker wordt. Gelukkig herstelt het speeksel dit na ongeveer een uurtje weer, maar gedurende die tijd zijn je tanden kwetsbaar voor gaatjes (cariës) of tanderosie. Wie te veel van dit soort zuuraanvallen per dag heeft krijgt zeker daar mee te maken. Daarom raden wij om maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag te hebben.
Koffie zorgt voor externe verkleuring van je gebit
Hoewel koffie dus niet slecht is voor je tanden zorgt het bij zeer regelmatig drinken van koffie wel voor verkleuring. Die verkleuring trekt onder andere in tandsteen en tandplak. Dus om de verkleuring door de aanslag te voorkomen, moet je tandsteen voorkomen. Dat kan (deels) door erg goed te poetsen, tussen de tanden schoon te maken en regelmatig naar ons te komen.

Share by: